Știri

EFICIENȚĂ ADMINISTRATIVĂ, TRANZIȚIE DIGITALĂ  ȘI SERVICII PENTRU COMUNITATE

EFICIENȚĂ ADMINISTRATIVĂ, TRANZIȚIE DIGITALĂ ȘI SERVICII PENTRU COMUNITATE

Luni, 22 ianuarie 2024, în "Casa Comunelor din județul Maramureș" din localitatea Săcălășeni, la inițiativa

d- nei Director a Camerei de Conturi Maramureș, ec. drd. Leontina CHERMEZAN și a  Președintelui Filialei Județene Maramureș a Asociației Comunelor din România, primar Emilian Gheorghe POP,  a avut loc cea de-a doua întâlnire între auditorii publici externi ai Camerei de Conturi Maramureș si  auditorii publici interni ai structurii de specialitate a Asociației.

La această întalnire au fost invitați să participe și primarii sau reprezentanții celor  38 de  Comune din județ care își asigură auditul public intern  în sistem asociativ.

În alocuțiunea  de deschidere,  d-na  Leontina CHERMEZAN a precizat că „O administrație eficientă este fundamentul unei societăți prospere, tranziția digitală devenind  tot mai imperativă în acest context prin facilitarea accesului la informații și servicii esențiale. Tranziția digitală nu este doar o necesitate ci și o oportunitate de inovație, reducându-se birocrația și oferind cetățenilor servicii mai rapide și mai accesibile. Înseamnă o economisire de timp și resurse atât pentru cetățeni cât și pentru instituțiile publice.”

Președintele Filialei Județene Maramureș a Asociației Comunelor din România a arătat că prioritatea de bază a activității Comunelor în acest context politic și economic delicat o constituie asigurarea unor servicii comunitare coerente și eficiente pentru fiecare contribuabil în parte.

La randul său, d-l. ec. Sabin SISERMAN – șeful Biroului de audit public intern al Filialei Județene Maramureș  a expus în fața celor prezenți, acțiunile structurii de audit în exercițiul financiar încheiat, 2023, precum și  planul de audit public intern pentru anul 2024,  circumscrise în paradigma parametrilor de tranziție digitală si eficientizare a managementului public explicitat mai sus.

Demersurile auditorilor interni în anul 2023 au avut un profund caracter  PREVENTIV, și au vizat întărirea  acțiunii sinergice între  cele două  forme de audit – cea a Camerei de Conturi Maramureș și cea a auditului intern în cooperare. Complementaritatea auditului intern și-a obiectivat eficiența în îmbunătățirea actului administrativ al Comunelor și în creșterea responsabilității sociale a angajaților și conducătorilor instituțiilor auditate față de comunitățile pe care aceștia le reprezintă.

La rândul lor  primarii prezenți și-au exprimat considerația pentru suportul primit de către șefii compartimentelor funcționale ale UAT-urilor în exercitarea responsabilităților lor din partea auditoriilor interni, aprecind totodată că  noua abordare a auditului extern („Prin onoare- nu prin teroare” – d-l. Mihai BUSUIOC”- n.a.),  în relația  cu entitățile auditate, a făcut ca implicarea funcționarilor publici din Comune în rezolvarea problemelor comunității  să fie considerabil îmbunătățită.

  În anul 2024 administrațiile publice locale se  vor afla sub incidența a numeroși factori conjuncturali care vor greva cu siguranță  asupra deciziilor administrative ale conducerilor executive; penuria de resurse de finanțare a proiectelor în care sunt implicate unele Comune va trebui să  fie suplimentată prin încasări substanțiale ale taxelor și impozitelor  locale. 

Primarul Comunei Mireșu Mare a opinat că o  altă provocare majoră o constituie informatizarea rapidă a administrației publice, conexarea bazelor de date referitoare la contribuabili și modificarea modului  de administrare a comunităților.  Problema ridicării pregătirii profesionale a lucrătorilor din administrațiile locale sau de reconversie a angajaților va deveni,  în acest context  mai stringentă decât oricând altădată.

În acest sens, Președintele Filialei  și-a exprimat disponibilitatea  de a încheia  parteneriate  cu toate universitățile interesate, astfel încât studenții de la facultățile economice să-și poată efectua stagiul de practică în orice  Comună  membră.

           

                                                        

                                                                    Filiala Județeană Maramureș a

                                                                        Asociației Comunelor din România