Comunitate

DISTINCŢIA "OM BUN ASSOC", ACORDATĂ UNEI UCRAINENCE (ЗВАННЯ «ДОБРА ЛЮДИНА ASSOC» ПРИСВОЄНЕУКРАЇНЦЮ)

DISTINCŢIA "OM BUN ASSOC", ACORDATĂ UNEI UCRAINENCE (ЗВАННЯ «ДОБРА ЛЮДИНА ASSOC» ПРИСВОЄНЕУКРАЇНЦЮ)

Asociatia Assoc Baia Mare are în derulare proiectul Maramureş for Ukraine, care şi-a propus să dezvolte sprijinul acordat pentru integrarea refugiaților ucraineni copii și adulți în regiunea Maramureș.

Astfel s-a creat o structură importantă dedicată familiilor de refugiați ucraineni prin servicii directe oferite acestora dar şi prin activități de tip call center și intervenții în echipă mobilă. Proiectul a reuşit pe lângă integrare, şi implicarea directă a refugiaţilor stabiliţi în Baia Mare în activităţile asociaţiei, unii dintre ei susţinând cursuri pentru semenii lor, în timp ce alţii au fost angajaţi. Este şi cazul Valentynei Myronyuk care a părăsit Odesa în data de 24 februarie 2022 şi a venit în România în luna iunie.

Înainte de război, a lucrat ca economist șef la banca de stat a Ucrainei. La noi și-a regăsit pasiunea pentru limbi străine, iar faptul că a studiat limba română în timpul facultății a ajutat-o să se integreze mai ușor, dar și să îi învețe mai ușor pe compatrioți să vorbească limba noastră. În ultimul an, ea a devenit prietena celor din Assoc și apoi colegă în cadrul proiectului "Maramureș for Ukraine", împreună organizând acțiuni dintre cele mai frumoase pentru comunitatea de refugiați ucraineni.

Zilele acestea, echipa Asociaţiei Assoc şi-a luat rămas bun de la Valentyna pentru că aceasta a plecat în Spania, alături de cei doi băieței ai ei, pentru a fi aproape de familie. Pentru că s-a dedicat foarte mult acţiunilor cu refugiaţii, Valentyna a primit la plecare distincţia OM BUN ASSOC din partea preşedintelui Florian Sălăjeanu.